Det här är vad Månstad är lite extra kännt för, kossor!

Idag har det varit en lite rörig dag. I morse kom slaktbilen och hämtade lite kossor. I dag lastade vi Vera som mjölkat i nästan 1200 dagar sedan hon kalvade. Som vi har kämpat med att få henne dräktig. Men ibland så vill det sig inte och då får man ge upp. Vera har alltså mjölkat i över tre år sedan hon fick sin kalv. Det är lite superhjälte status på det.

Efter att slaktbilen hade åkt kom vår veterinär Ulrika. Vi hade en hel del jobb till Ulrika idag. En av kossorna har varit lite hängig och det visade sig att hon hade en vänstersidig löpmage. Det blev till att lägga henne ner på rygg och sedan sy fast löpmagen. Ett ingrepp som görs hemma i ladugården. Efter att själva ingreppet var klart så såg kossan mycket nöjdare ut och gick och ställde sig och åt lite långstråigt ensilage. I kväll är hon fortsatt pigg fast hon får vara utan kraftfoder i några dagar så att magen hinner att komma igång. En kvick fix kan man säga om ett sådant här ingrepp. Stort lidande för kossan om man inte gör något, och med ett snabbt ingrepp så ser det ut som att smärtan helt är borta. Lite superhjälte status på veterinären i sådana här situationer.

Här sys löpmagen fast. Metallpinnen som veterinären håller i handen är den som sticks in i kossans buk.

Kommentera