Idag var den här tuffa maskinen hemma och slog av vår helsäd. För er som inte vet vad helsäd är så kommer här en liten förklaring. Det är spannmål som inte är helt mogen och som man slår av och skördar både strå och ax. Den går att köra tidigt eller sent. Kör man sent måste man slå sönder kärnorna när man hackar den.

Jag placerade ut grabbarna i helsäden och så här såg den ut innan den kördes av. Vi har insådd med gräs och genom att köra av kornet nu så hoppas vi att vi kan få en grässkörd på de här åkrarna innan vintern. Att vi lejde in en Big M för att slå helsäden är för att vi vill ha den lagd i sträng och på så sätt slippa sträng lägga helsäden. Det är stor risk att få med sten utan att den strängläggs. När den är slagen så kommer vi med hacken och hackar allt riktigt kort och lägger in i ett silo fack. Det här fodret är väldigt gott om du frågar kossorna.

Borås tidning har varit här och fotograferat lite kossor, de gjorde en artikel om fett och gräddbristen som drabbat Sverige. De ville ha lite kort på kossor så våra damer fick agera modeller. Frågar ni mig så skötte de sig föredömligt.

Kommentera