rakagen

Det känns som en korsords rebus men det är det inte. För säkert ett år sedan så skrev jag om räkgenen som man testar tjurar av rasen SRB efter. Nu efter önskemål av nya läsare så kör vi igen.

Nötkreatur kan alltså bära på en gen som gör att mjölken smakar och luktar räka. Innan denna gen upptäcktes hade en del gårdar stora bekymmer med detta. Eftersom gen defekten är ärftlig så är det inget man vill få in i sina avelslinjer utan vetskap. Därför testas alla kalvar innan tjurinköp för denna defekt. Mjölk som smakar och luktar räka får inte levereras till mejeri utan den hälls ut. Så att få in räkgenen i besättningen kan bli en kostsam historia. Nu är det så att mjölken behöver inte bara smaka räka, den kan även smaka blåbär. Blåbärssmaken är ingen gendefekt utan mer relaterat till vad kossan äter. Mjölken smakar inte blåbär utav att kossan äter blåbär utan det kan vara tex tidigt skördat gräs. Detta mysterium ska inte jag skriva om då jag inte har någon kunskap om detta. Fast för er som tycker att räkor blivit lite dyrt till daten eller lördagsmyset kanske vill ha räkgenen så att det går att bjuda på ett billigt glas mjölk istället för dyra färska räkor. Kanske en ny affärsidé?

Ann var alltså och spanade in den lille tjuren idag. Tjurens mamma tyckte Ann var väldigt snygg med bra juver och kropp. Den lille herren var för dagen ganska odinär. Fast än finns det gott om tid att växa till sig och bli en stor grann SRB tjur. Ja, ja nu blir det att gå i väntans tider igen för att se om de vill ha honom. Mamma heter Fia och pappa Augo och troligtvis får den lille herren heta Amaretto. Fast det dröjer nästan ett år innan det är dags att börja producera sperma. Fast allra först ska vi klara räkgenstestet.

Kommentarer
  • Jan Ewers
    Svara

    Räksmak, blåbärssmak och mjölksmak…
    Kom inte och säg att inte kossan är mångsidig… ;-)
    Men det är väl inte räksmaken som hotar mjölkbönderna mest… Den unkna och bittra smaken som kommer från den obefintliga och totalt okunniga landsbygdspolitiken måste väl hota mer ? :@

Kommentera