Usel dag.

När Patrik äntligen kom in till frukost igår för att stämma av morgonens arbete, var det ingen munter avrapportering. En av våra fina röda (man säger röda fast de är bruna) låg död i sin liggsäng på morgonen. hon hade varit och mjölkat sig på kvällen, gått och lagt sig och som Patrik sa inte gjort ett sparkande. Somnat in helt enkelt. Vi som gillar att få svar på frågan varför? Kommer inte att få det denna gången. Hon var inseminerad samt mjölkade 55 liter om dagen för tillfället. Rund och grann.

Inte nog med elände så hade en av våra kvigor lyckats fläka sig, och kom inte upp. Denna kvigan är tvilling född tillsammans med en tjur. Hos nötkreatur fungerar det så att till 99% av fallen blir kvigkalven steril. Inte bra att ha en tvillingbror om man vill bli dräktig och mjölkko alltså. Vi stod och funderade i fredags om hon skulle gått med slaktbilen. Vi tyckte hon kunde växa till sig lite till, nu fick hon den vägen vandra i alla fall.

Mellan det ihållande regnet var vi och flyttade glada och pigga kvigor i Navstocka. Grabbarna fick springa fort med krafftfoderhinken. Nu börjar en ny vecka med semesterledig personal. Nu är det bara denna veckan också sedan börjar de att komma tillbaka. Personalen alltså….

Showing 2 comments
 • Janne E
  Svara

  Du berättar levande om vardagen på landet, Elin.
  Varje röst från lantbruksnäringen är viktig för att sprida kunskap om hur viktigt det är med en aktiv, produktiv och levande landsbygd.
  Tyvärr har våra ”folkvalda” storstads- (fr a Stockholms-) fixerade och självcentrerade tokstollar till politiker fått för sig att landsbygden är något självgående fenomen och att t ex mjölken tillverkas i maskiner på ett mejeri…

 • Linda
  Svara

  Åh, så tråkigt när man förlorar djur o än värre när man inte vet varför!!!

Kommentera