Underbara Inga, mjölkade mest i hela Sverige 2014, 20800 liter.

Brunta en SRB skönhet.

1088 Inga, mamma till tjuren VH Mace.

Runa en kviga som ska kalva in snart.

Härliga damer

I går fick vi besked att betalningen för mjölken sänks igen, denna gång med 8,9 öre. Det är lätt att hålla sig för skratt, med stora lån och anställd personal. Efter kvot släpp i Europa, ryssbojkott med mera så dröjer det nog innan priserna vänder. Att världsmarknaden skall styra över vårt mjölkpris känns väldigt avlägset när vi konkurrerar på olika villkor. Kossorna mjölkar på helt fantastiskt men i dagsläget hjälper inte det.

Vi försöker behålla tron på att mjölk alltid kommer att vara ett eftertraktat livsmedel och att vi i Sverige vill ha en levande landsbygd. Vi har ju världens bästa jobb. Kolla bara på de snygga damerna ovan. De kämpar på varje dag tillsammans med oss. Alla med olika personligheter och finurligheter. Jag som inte är uppväxt på gård har blivit helt fascinerad av dessa damer och deras färdigheter. Jag gillar inte alla men många av dem. Det är ofta jag skrattar av lycka när djuren visar glädje och uppskattning på något sätt. Det händer också att vi gråter en skvätt när djuren är sjuka och allt känns hopplöst. Men finns det liv så finns det hopp.

Idag när jag var och handlade i Borås fanns det svensk konventionell gurka eller spansk ekologisk gurka. Vem sjutton väljer den spanska gurkan? En dam bredvid mig lär inte göra om samma misstag. Hur tror hon att gurkan kommit till Sverige?? En långpromenad? Har hon en aning om Spaniens ekoregler? Hon köpte en svensk. Så passa er i affären. Rätt som det är så dyker jag upp och kollar er kundvagn.

Showing 2 comments
 • Daniel Svensson
  Svara

  Jättefina och duktiga kor ni har.

  Bra att du ser till att vi handlar svenska varor. Det är det viktigaste som finns att vi klarar av att producera vår egen mat här i landet. Synd bara att de som sitter med makten inte kan begripa det.

 • Martin
  Svara

  Alla affärer borde ha en bonde som tillrättavisar konsumenten, vi får hjälpas åt när vi är där, kämpa på!

Kommentera