I dag har Silje blivit avhornad samt fått sitt andra öronmärke. Allt för att vi ska ha koll på att alla kalvar blir avhornade.

Avhorning.

I dag har Anders Ekengren varit här från Rådgivarna. Anders kommer ungefär varannan vecka. Då dräktighetsundersöker vi kor som är mer än 35 dagar sedan inseminering samt avhornar kalvar. De flesta kalvar föds med hornanlag som vi bränner bort. Det gör vi för att det skall bli säkrare att arbeta med djuren samt att de inte ska skada varandra. Innan vi bränner så lokalbedövas varje djur.

Eftersom Anders har haft lite semester så hade vi sparat på oss lite jobb till han. Vi hade cirka 60 kalvar att avhorna samt 25 kor att känna dräktigheter på.  När kalvarna ska avhornas går de i kalvstallet i grupp. Det hela går till så att djuren fångas in ett och ett. Lokalbedövning ges. När två grupper är bedövade börjar vi att bränna. Då ska varje djur fångas in igen. Idag har Hanna och jag fått vår dagliga motion. Det gick väldigt bra så här efteråt. Silje har alltså blivit av med sina horn idag. Samt fått sitt andra öronmärke. Nästa händelse är ringormsvaccinering. Återkommer om detta.

Bland de kossor som idag förklarades dräktiga var det några riktigt roliga. Mer säger jag inte….. Efter alla hjärtan på gårdagens inlägg börjar jag undra vad det är man gillar…. Stora maskiner?? Hmmm det tål att funderas på.

Kommentarer
  • Janne E
    Svara

    :))

Kommentera