Magnetlås.

Kund: Delaval
Hemsida: delaval.se
Produkt: Robotlås
Betyg: 5/5

När kon står inne i roboten får hon lite kraftfoder under tiden hon mjölkas. Alla kvigor som är nykalvade är vi med och hjälper de första fem dagarna så att de ska känna sig trygga med att bli mjölkade i robot. Innan de kalvat in har de fått gå med och tränat på att bli robotkor i cirka tre veckor. När de lärt sig grindarna i stallet får de komma till roboten där de blir instängda och får äta kraftfoder i några minuter. Bra träning innan det är dags för att mjölkas på riktigt. Vi resonerar att vägen till hjärtat går genom magen och vem gillar inte en godismaskin. Skulle kossan vilja gå ut från roboten under mjölkning har det bara varit och trycka upp grinden och gå ut. Vilket en del kor lärt sig och sedan lärt andra. Får att få stopp på detta har vi använt en träpinne som vi spärrat grinden med. Problemet har varit att hinna till roboten innan kossan smitit. Nu har Delaval äntligen kommit med en lösning på detta.

Utförande

Vi har köpt två magnetlås som vi satt på två av våra fyra robotar. Skulle en ko få panik i roboten går grinden att knuffa upp men det är inte lika lätt som innan. Våran kära treras korsning har haft som hobby att rymma ur roboten när hon tröttnat på att bli mjölkad. Sedan låset kom upp har hon inte rymt en enda gång. Patrik som vi anser är både stark och tung fick göra ett försök att ta sig ut med det nya låset. Han lyckades inte. Antingen var han för klen eller så fungerade låset som det skulle. Nu hoppas vi att tiden är förbi med rymmande kor.

Kommentera