Beskrivning

Kund:
Hemsida: www.delaval.se
Produkt:Vertikal mixer  

Betyg: 8/10

När vi skulle bygga VMS stallet var vi runt och tittade på olika stallar samt foder system. Vad vi upplevde var att många bönder hade väldigt mycket larm från just fodret. Vi upptäckte också att vi tittade på olika saker. Patrik ville ha ett system som vem som helst kunde lasta utan att tänka på vikter m.m. Han ville även ha ett system där man kunde fylla på rejält och inte behöva passa olika tider på dygnet. Jag Elin ville däremot ha något som var enkelt att sköta. En rak räls tex. så att det inte fanns massa kurvor och växlar där vagnen kunde fastna. Något som var enkelt att kontrollera då jag älskar kontroll. I samma veva började Delaval prata om att de hade något på G. Vi åkte därför upp till Hamra för att titta på deras Optimat system. Vi har fyra bord som servar mixern med foder samt att vi har en RA 135 fodervagn som kör ut fodret till kossorna.

Utförande

Vi valde att köpa Delavals optimat system. Det var de första som de installerade. Vi är faktiskt själva förvånade nu efter fem år. Vi har fodrat djuren varje dag sedan vi startade. Krångel har vi haft men inget som inte har gått att lösa. Det krävs tillsyns och då framförallt rivarborden. Eftersom alla starter sker automatiskt så ser man inte när något börjar gå sönder eller bli skevt. Vi kan säga att det kan hända mycket på en natt. Sedan vi satte in nya länkar (RÜBIG chain C )i borden har de funkat mycket bättre. Mixern kräver inte så mycket skötsel. Det gäller att ha koll på knivarna så att de inte blir alltför slitna. Under tiden har vi utökat med en mixer. Delaval har utvecklat originalet med hydraliska luckor samt bättre plåt i baljan (Opti steel).  Vågen som sköter hela systemet är nu inkopplat mot Del Pro programmet och nu sköts allt från datorn. Den enda nackdelen vi kan komma på är att man behöver ha en del reservdelar hemma eftersom man är beroende av att allt fungerar hela tiden dygnet runt.

Kommentera