Den nya silouttagaren på våran trotjänare teleskoplastaren.

P1030952

Tar rejäla tag i silofacket. Det gäller dock att knivarna är vassa.

P1030942

Här packas det lätt gräs vilket är en nackdel.

P1030940

Vi har valt att prova ensilage uttagaren Ri-Mach 180t.

Kund:Cor i centrum
Hemsida:www.lantbruksnet.se
Produkt: Ensilageuttagare
Betyg:4/5

En vanlig morgon kommer mannen in i huset och säger att han är nykär. Mjölkkris och allt och vi har precis börjat klara oss igenom småbarns åren och nu ska han lämna mig…. Det visade sig dock snabbt att han var nykär i sin nya blockuttagare till ensilaget. Jag som aldrig lastar något gräs brukar inte lägga mig i inköp av dessa redskap. Eftersom vi fodrar nästan 1000 djur om dagen så lastat det väldigt mycket foder under 24 timmar. Alltså behövs det grejer som håller och tar med en större mängd mat för att spara på arbetstiden samt dieseln. Våra silofack är 8 meter breda samt 4 meter höga. Grejen är den att det gäller att få med rätt bredd för att få fulla tag. Uttagaren är egentligen något för smal i silon men den passar perfekt när fodret ska lastat av i rivarbordet. Efter de fyra rivarborden ( ett för varje foder) så transporteras fodret med ett band till mixern. I den blandas sedan fodret innan det går in i fodervagnen.

Utförande

Jämfört med vår förra blockuttagare så tar Ri-Mach mycket djupare och högre block. På så sätt får man med sig större tag utan att ha ett bredare redskap. Våran gamle teleskoplastare fick kämpa på för att orka med. Tiden som det tar att lasta har gått ned ordentligt. Knivarna blir dock slöa och behöver underhållas för att uttagaren skall fungera optimalt. Vi har nu kört med Ri-mach sedan i början av året (1 februari) så hur hållbarheten är vet vi inte. Vi kommer säkert att återkomma i frågan här på hemsidan.

Showing 2 comments
 • Gunnar
  Svara

  Hej! Hur har eran ensilageuttagare från Ri-mach fungerat? Är ni inne på nummer två nu kanske.. Nyfiken 😀

  • torpslantbruk
   Svara

   Hej Gunnar! Kul att du hittat vårat gamla test. Vi har fortfarande kvar våran Ri-mach. Vi har bytt vissa delar men även om den var lite dyrare i inköp så är det verkligen inget vi ångrar. De märken vi haft innan har gått sönder på de flesta ställen som svetsen inte kunde laga till sist. Vi använder dessutom vår uttagare flera timmar varje dag.

Kommentera