Vad äter vi?

Mat är verkligen ett hett ämne. Hur maten är producerad och hur den är uppväxt är också heta diskussions ämnen. Jag blir  så förundrad när jag står och ser vad andra handlar i affären. Eller som när vi har fest i bygdegården här i Månstad och det bjuds på ICA´s lätt margarin att smöra brödet med. Vad är huvudnäringen i Månstad? Vem handlar den här skiten? Hur nyttigt är det att stoppa i sig det här ? Jag googlade på vart det var tillverkat men det gick inte att utläsa bara att det var producerat för ICA. I kassankön igår så handlade kvinnan framför mig inte en enda svensk vara. Hon hade vad jag kunde utläsa av kläderna inte jätte dåligt med pengar. Inga matvaror av någon högre klass enligt mig. Varför säger man en sak och när man sedan står i affären så gör man något helt annat.

Skolorna handlar mer ekologiska varor som inte är producerade här hemma i Sverige och vilka regler är de producerade efter? En sak som vi ofta gömmer i det hela är att det ska vara gott att äta. Vet inte om det kommer med åldern men som när vi var på semestern så är de trevligast minnena från härliga små mat hak. Det känns ofta som vi här uppe i norden har blivit helt fixerade vid att mat ska vara hälsosam, göra oss smala, helst göra miljön bättre, samt att den helst ska rädda hela världen. Vi har glömt den lilla detaljen att den helst ska smaka bra och avnjutas tillsammans med någon eller några man tycker om.

Vi producerar ingen ekologisk mjölk eller kött. Jag tror inte våra kor är lyckligare eller mindre lyckliga jämfört med sina ekologiska vänner. I Sverige har vi ett bra djurskydd och det hänger nog mer på vem som sköter om djuren jämfört med de olika skötselkraven. Vem bryr sig egentligen om GMO mer än bönderna? Ingen ”vanlig” människa vet ju inte ens vad det är. De äter GMO i frukostflingan, på pålägget på mackan med mera.

Så vad jag önskar är att vi ska komma tillbaka till att njuta av maten. Ät det som är gott.

Showing 4 comments
 • Janne P
  Svara

  Så klokt skrivet av dig! Ja, ibland blir man förvånad över okunskapen. Kämpa på med bonneriet och dina inlägg – båda behövs!👍

  • torpslantbruk
   Svara

   Tack Janne! Jag gör så gott jag kan!

 • Amanda
  Svara

  Tänkte precis samma och lättmargarinet i bygdegården.. Uscha!!

  • torpslantbruk
   Svara

   Bra då var jag inte ensam!

Kommentera