Så var veckan slut igen.

Det är dags för fredagsmys. Tänk att veckorna springer iväg så fort. Idag har vårsolen värmt fast det varit en kall vind. Djuren hittar fläckar med sol inne i stallen och letar upp dessa för att få lite vitaminer på ryggen. Sista helgen i februari så nu kan det väl bara gå mot ett håll?

Idag har vi tagit DNA prov på ett tjugotal djur. Två tjurar som Viking Genetics är intresserade av. En röd och en svart, sedan har vi tagit hårprov på våra embryo kalvar. Sedan har det varit vanliga prover på kvigor. Viking Genetics har skyndat på processen så nu får vi provsvar inom en månad. De flesta djur får samma avelsvärde som uppskattat men några skiljer det väldigt mycket på. Vi har haft några som det skiljt över 20 enheter, de djuren är allra roligast att hitta.

Kalven som vi fick hjälpa till världen igår var pigg idag. Hennes mamma Mina var också nöjd och glad. Mina mjölkade 15 liter sin första mjölkning i roboten. Minas mamma har väldigt stora spenar och det har  Mina den yngre också. Vissa saker går i arv från modern och spenar är tydligen en sådan sak.

Jag skickade iväg provmjölkningen i går eftermiddag och fick ett sms nu att den var klar. Är det bara vi kvar i Sverige som provmjölkar? Hur sjutton kan de hinna analysera prover och koppla ihop filer när de knappt har fått upp proverna? Upplever ni andra att det går fortare? Eller är det bara för att vi scannar proverna?

I helgen ska vi vara lite extra lediga igen. Förra gången vi var hellediga låg vi i magsjuka samt influensa. Nu hoppas vi att vi håller oss på benen och kan hitta på något roligt. Trevlig helg!

Kommentera