Inga fick sin första kvigkalv. Hon är tjurmoder och bara fått tjurar så det tycker vi var roligt.

De här små gullipluttarna tittade också ut. Vet faktiskt inte vad det är ännu.

Lite pyssel.

Så var helgen till ända. I går eftermiddag innan vi skulle i väg på bygdegårdsfest så passade Inga på att kalva. Inga är mor till tjuren VH Mace och har väldigt fina siffror. Nu kalvade hon in för fjärde gången och fick en kvigkalv. Det var bra tycker vi då hon bara fått tjurar innan. Innan vi stack iväg till bygdegården så började även en kviga att kalva. Att vara på fest och veta att ladugården väntar nästa morgon tar bort det roliga lite grann. Jag smet hem lite tidigare och tog en vända i ladugården och då hade kvigan fått en tjurkalv. I dag vid lunch fick vi tvillingar, mamman till kalvarna var väldigt tydlig med att tala om att hennes kalvar rör vi inte. Det är ganska festligt att se kossorna ilskna till om man är på andra sidan väggen. De står verkligen och skrapar med framklöven, frustar och sänker huvudet, redo för att gå till attack. Vi städade rent boxen så fick hon pyssla om de små själv, vi får kolla vad det är för kön på dem i morgon. Man ska inte reta ilskna kärringar i onödan….. Sedan kom det en kalv till och i skrivande stund är det en till på gång….

I morse när jag gjorde ladugården så hade jag ett sådant där skönt flyt. Allt bara rullade på och det kändes som att morgonen skulle bli rätt så lätt. Men där hade jag lite fel. Utfodringen i gamla lösdriften där vi har kvigor gjorde allt för att förstöra flytet. Jag fick klättra in och ur vagnen ett tiotal gånger bara för att jag lyckats lasta för mycket. Det kändes som fångarna på fortet när jag fick börja handösa bort foder för att få liv i vagnen igen. Skynda, skynda kunde jag höra Gundes röst ringa i öronen, fast det var nog egentligen kvigorna som ropade så högt de kunde för att de ville ha mat. Nu fick de mat till sist även om de var nära att svälta ihjäl.

I morgon ska vi spola våra tre kvigor på embryon om det nu blivit några. Ska bli riktigt spännande! Nu tar vi fart mot en ny vecka.

Kommentera