Mycket!

Jag fick frågan igår hur många kor det är som bidrar till vårt mjölkrekord. I gamla ladugården har vi 72 kor som mjölkar och i nya stallet har vi 281 kor som mjölkar. All mjölk går inte till tanken utan bara den som är av högsta kvalitet. Alla nykalvade kor, kor som är på behandling eller kor med lite mycket celler får inte gå med till tanken. Den mjölken ger vi till tjurkalvarna. Så varje dag är det ganska mycket mjölk som blir foder här hemma på gården. Det är egentligen bara riktigt dålig mjölk samt blodmjölk som vi häller ut.

I Sverige är det inte tillåtet att ens ha spår av medicinrester  i mjölken. Prov tas vid varje hämtning så att all mjölk är ok. För oss här i norden är det en självklarhet men det är inte likadant nere i Europa. Något att tänka på när man står i affären.

I helgen kämpar vi på här hemma i snöslask och precis nu ringde de ut oss på snökörning. Det är stor bygdegårdsfest i Månstad i kväll så det är ingen som vill röja snö. Fast nu blir det lite mindre fest för några. Kanske är de tacksamma i morgon bitti, när de vaknar lite piggare än övriga Månstad. Det blir aldrig som man tänkt sig och jag som pratade om vår för någon vecka sedan.

Nu ska jag dra på mig långkalsongerna och ge mig ut. Har ett gäng nykalvade kvigor som behöver lite hjälp vid mjölkning . Jag hoppas att det flyter på utan större problem i kväll.

Kommentera