Varje månad.

Elva månader om året så provmjölkar vi kossorna. Det innebär att vi tar ett mjölkprov från varje ko och skickar på analys. Varje juli har vi semester från provmjölkningen. Mjölkprovet som analyseras ger oss svar på kossans fetthalt (i mjölken), proteinhalt, ureatal samt juverhälsa på kon det vill säga celltal. Mjölkmängden som kossan mjölkar i genomsnitt skickas också med. Efter detta bygger vi foderstat för varje djur så att de inte blir för tjocka eller för tunna, samt att vi bestämmer om kossan skall semineras igen.

I den gamla ladugården där vi mjölkar uppbundet blir det att fixa provtagningen manuellt. I robotstallet sköts det någorlunda automatiskt. När alla prov är klara scannas (precis som i mataffären) de in och skickas över på en datafil. Provsvar kommer oftast efter några dagar. I år försöker vi komma upp i 11 500ECM/ko och år men det går segt. Dagens provmjölkning jämfört med Juni förra året kändes betydligt bättre. Vi får vänta till nästa vecka och se.

Kommentera