Idag firar vi midsommar! En kalv har kommit till världen idag och vi bestämde i morse att vi skulle hissa flaggan fast det regnade och var lite blött. Vi hade 420 kalvningar förra året och i snitt har vi alltså minst en kalvning om dagen. Nu funkar det inte riktigt så att det går att beställa när det är dags att få en kalv. En ko går dräktig, nio månader och tio dagar. Vi vill ha kalvningarna så jämt fördelat över året som det går.  Vårt rekord är sju kalvningar på två timmar. Då gäller det att ligga i. Alla nyfödda skall ha råmjölk och mamman ska ses om så att allt är ok. I vår kalvavdelning har vi kameror så att vi kan övervaka kalvningar utan att störa. Det är fantastiskt bra. De flesta kor klarar av att kalva själva men ibland kan det behövas draghjälp. Det är tur att kalvar kommer med fram fötterna först så att det finns något att dra i. Ha en underbar helg! Trevlig midsommar!

 

P1030925

Kommentera